Planten kweken

Hovenier Helmond

 

 

 

 

 

Het kweken van planten is een van de populairste tuinierstaken. In dit stadium is een tuinman niet meer dan een vakman, en zijn of haar studieobject is de plant. De belangstelling voor de tuinbouw gaat echter terug tot het begin van de menselijke beschaving.

Tuinieren brengt veel moedige beslissingen met zich mee, en de keuzes die de tuinier maakt zijn van invloed. De richting van een handelwijze hangt af van de bedoeling van de tuinier. Zo moet een hovenier bij het planten rekening houden met de aard en de status van de door hem of haar voorgestelde planten, rekening houdend met de grootte en de bijzondere kenmerken van de planten. Zo kan een mooi bloembed minder aantrekkelijk worden door de zorgvuldige aandacht van de tuinman voor het snoeien en verwijderen van onnodig onkruid. Bij het gebruik van potten met planten benadert een tuinman de taak van het tuinieren op een heel andere manier, omdat hij of zij in feite aan de wortels van de planten “prikt”. Het is waarschijnlijk dat het uiteindelijke doel van tuinieren niet het scheppen van schoonheid is, maar eerder het geven van een sterk gevoel van identiteit aan de planten, en aan de tuinman.

Dit gevoel van identiteit is een krachtige motivator, die de handelingen van een tuinier richting het bereiken van een doel vorm geeft. Het is niet voor niets dat veel tuinstijlen zijn voortgekomen uit dit concept van het vinden van een evenwicht tussen planten en mensen. Voor hen is tuinieren zowel een mechanisch als een geduldig proces van bloemen en planten kweken. Het is ongebruikelijk om een tuin te hebben vol met mensen en vele soorten dieren. Vaker wel dan niet zijn mensen dol op hun tuin en genieten zij er van een gevoel van rust. Proberen een grote verscheidenheid aan planten te kweken in een kleine ruimte is een les in het tegelijkertijd genieten van de vorm en de inhoud van de tuin.

Hoewel veel mensen verschillende plannen hebben voor hun tuin, hebben ze allemaal één ding gemeen. Ze bevatten planten. Terwijl sommige huizen overal planten hebben, hebben andere mensen er geen, omdat ze uit de natuur zijn weggetrokken of geen ruimte hebben voor een tuin in de achtertuin. Het kweken van een verscheidenheid aan planten moedigt mensen aan om na te denken over hun omgeving en hun omgeving te waarderen. Het is ook een manier om ervoor te zorgen dat, wat er ook in een plant of boom zit, dat die niet besmet is met insecticiden of pesticiden. Voor veel mensen is het uiteindelijke doel van hun tuin om naar buiten te kunnen gaan zonder zich zorgen te hoeven maken over mogelijk schadelijke chemicaliën.

Een van de unieke aspecten van tuinen is de verscheidenheid in grootte die kan worden gekozen. Sommige tuinen zijn heel klein, zoals de traditionele tuinen. Andere kunnen vrij groot zijn. Dit wordt beperkt door de hoeveelheid grond die men heeft. Landschapsarchitectuur is een groot onderwerp op zich. Andere soorten tuinen kunnen binnenshuis zijn.

Als eigenaar van een tuin is het van het grootste belang dat u aandacht besteedt aan het soort grond dat u gebruikt. Als de grond te zuur of te basisch is, zullen planten moeite hebben om te groeien. Stikstof is een van de belangrijkste voedingsstoffen die een plant nodig heeft, omdat het nodig is voor het proces van fotosynthese, zonder welke een plant niet in staat zal zijn om zijn eigen voedsel te produceren. Te veel stikstof kan leiden tot veel spichtige stengels en vruchten die de planten kunnen laten proeven.

Er zijn twee verschillende soorten grond. Organische, en anorganische. Organische grond is het type dat afkomstig is van materiaal dat ontbindt. Hij heeft perioden van vochtigheid, zoals die van een vochtige spons, die water en voedingsstoffen vasthoudt voor de plant om te gebruiken. Anorganische grond, wordt gevormd uit geladen deeltjes. Als de bodem meer dan vijf keer zoveel klei bevat als de bovengrond, wordt hij beschouwd als een isolerend medium. Als de bodem meer dan vijf keer zoveel zand bevat als de bovengrond, wordt hij ook als een isolerend medium beschouwd. Het behoudt de kwaliteiten van zowel organische als anorganische grond, maar is slecht waterafvoerend.

Het is van het grootste belang dat de grond goed wordt geconditioneerd vóór het planten, en ook tijdens het bestaan ervan. Er kunnen veel dingen worden gedaan om de bodemkwaliteit te verbeteren, zoals het aanleggen van tuinbedden, mulchen, het toevoegen van organisch materiaal, wormen, meststoffen en zeewier.

lees meer: